2014. sze 11.

Papírhiány miatt áll le Venezuela legrégibb napilapja

írta: új nickkkk
Papírhiány miatt áll le Venezuela legrégibb napilapja

elimpulso.jpg

Venezuela legrégebbi napilapja fog leállni jövő héten, mert nem találnak papírt a nyomtatáshoz. Az áruhiány más területeket is sújt.

Az El Impulso főszerkesztője azt közölte, hogy remélik a leállás a lehető legrövidebb lesz, és az emberek reggeli kávé mellé mihamarabb visszakapják az újságjukat. A fennakadást az okozta, hogy a nyomda kifogyott a papírból, de ez csak egy eset a sok közül, amit az ország aggasztó gazdasági helyzete okoz.

Az feketepiac visszaszorítása érdekében az utóbbi időben szigorú valuta kontrollt vezettek be, késések álltak be az importban, és korlátozások sújtják a szolgáltató szektort. A dollárhiány azért lépett fel, mert a kormány korlátozza a használatát: csak a külföldre utazók válthatnak dollárt pozitív elbírálás esetén, nagyon kedvezőtlen fix árfolyamon. A feketepiacon egy ideig be lehetett szerezni dollárt, de a kormány sikeresen csapott le ott is, így lehetetlenség a valutához jutni, ami a külföldi beszállítók kifizetését akadályozza. A dollár elleni fellépés egyfajta gazdasági szabadságharc a rezsim részéről.

A vidéki lapok kisebb méretben jelennek meg, a nagy országos napilapok pedig csökkentett oldalszámmal. Ez nem tesz jót az egyébként is döglődő médiapiacnak: tavaly három nagy médiacsoportot adtak el nagy titkolózások közepette. Az ellenzéki hangok szerint a szocialista kormány politikája azt célozza, hogy apránként kivéreztesse a sajtót.

A kormánypártiak azzal utasítják el a vádakat, hogy a magánkézben lévő média mindig is az ellenzék felé húzott, és gyakran támadták a szocialista elnököt, Hugo Chavezt. Sőt, egy puccsot is támogattak ellene 2002-ben.

Forrás: theguardian.com

Szólj hozzá

gazdaság venezuela szabadságharc