2014. aug 29.

Észak-Korea pompomlányokkal büntet

írta: új nickkkk
Észak-Korea pompomlányokkal büntet

ek-pompom.jpg

Észak-Korea bejelentette, hogy nem küld pompomlányokat a közelgő Ázsia Játékokra, amit Dél-Koreában tartanak. Az ok drámai: azzal vádolják Szöult, hogy ellenségeskedett.

A dél-koreai média által csak "szépségek osztagaként" emlegetett észak-koreai pompomlány csapat az elmúlt években sok dél-koreai szívet dobogtatott meg. Gyakran több figyelmet vontak magukra, mint az északi atléták. Jelentőségüket mutatja, hogy Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun is innen választott feleséget: Ri Szoldzsu a 2005-ös csapatban szerepelt.

A mostani döntés az elemzők szerint annak a jele, hogy Észak-Korea nem folytatja a korábban megkezdett közeledési politikát déllel szemben.

A pompomlány-stoppot azzal magyarázza Phenjan, hogy bár ők atlétákat és pompomlányokat egyaránt küldeni akartak, hogy enyhítsék a feszültséget, de nem lehetett megegyezni Szöullal. Belekötöttek a zászló méretébe, a küldöttség létszámába, és a költségekbe.

Észak-Korea olimpiai bizottságának elnöke, Szon Kvangho jelentette be, hogy országa 150 játékost küld, edzőket és kísérőket, és 14 játékba neveznek be, de nem küldenek pompomlányokat.

Dél-Korea azzal védekezik, hogy ők megpróbáltak szót érteni az északiakkal, és elmagyarázni, hogy a zászló, amit akarnak, túl nagy, és biztonsági kockázatot jelent a pompomlányaikra nézve is. Szöul kifejezte reményét, hogy végül pompomlányok is jönnek.

Nem ez lenne az első eset, hogy Észak-Korea pompomlányokkal büntet: a 2002-es, 2003-as és 2005-ös Ázsia Játékokra sem küldték a szépség osztagot.

Forrás: AP

Szólj hozzá

játék észak-korea ellenségeskedés