2014. aug 25.

Kína 2 óra alatt elérné San Fransiscót tengeralattjáróval

írta: új nickkkk
Kína 2 óra alatt elérné San Fransiscót tengeralattjáróval

supercav torpedo.jpg

Kína egy szuperszónikus tengeralattjárót fejleszt, ami Sanghajból San Fransiscoba kevesebb, mint két óra alatt fog odaérni. A 4500 km/óra sebességgel haladó tengeralattjáró bejelentése szinte hihetetlen.

A villámgyors utazást lehetővé tevő technológiát a Harbin Intézet laboratóriumában fejlesztik. A Komplex Áramlás és Hőátadás Laboratóriumban folyó kutatás a tengeralattjárókat és a torpedókat is képessé teszi az extrém gyors közlekedésre.

Az áramlástan professzora, Li Fengcsen számolt be arról, hogy a csapatával már elő tudják állítani a bonyolult légbuborékot, ami a sebes víz alatti utazáshoz szükséges.

A hidegháború alatt a szovjet hadsereg fejlesztett ki egy szuperkavitációs torpedót, a VA-111 Svalt.

Ez több, mint 370 km/órával is képes volt haladni, lényegesen gyorsabban, mint bármelyik hagyományos torpedó.

A kavtiáció egy fizikai jelenség, mikor az anyag folyékony halmazállapotból hirtelen vált gáz halmazállapotra. A torpedó orránál folyamatos kavitációval elkerülhető a víz okozta közegellenállás. A technológia azon alapul, hogy a vizet, ami ellenállhatna, kavitációval gázzá alakítják.

A kínai tudósok most egy egyedülálló módot találtak arra, hogy ezt az elvet nagyobb járművekre is, egy tengeralattjáróra is alkalmazzák. Nagy sebességnél nemcsak a gázbuborék létrehozása problémás, hanem a szabályozása, irányítása is, erre sikerült megoldást találni. A tengeralattjáró kormánylapátjait is a buborékon belül helyezték el, hogy egyáltalán ne érintkezzen a vízzel.

Az eszköz egyelőre pilóta nélküli verzióban áll rendelkezésre, és csak egyenes vonalban tudnak haladni. A szuperkavitáció létrehozásában egy speciális folyadék membrán segít, amivel folyamatosan kell áztatni a tengeralattjáró burkolatát.

(A nyakamat rá, hogy ez mérgező anyag, ami ott marad a tengeralattjáró után)

Forrás: hindustantimes.com

Szólj hozzá

usa technológia kina