2014. sze 12.

Az orosz fogyasztóvédelem rászállt a Mekire

írta: új nickkkk
Az orosz fogyasztóvédelem rászállt a Mekire

mcrussia.jpg

Az amerikai tulajdonú McDonald's bejelentette, hogy bezárja jekatyerinburgi üzleteit is, a moszkvai éttermek után.

Korábban az orosz fogyasztóvédelmi hivatal hét McDonald's-ot büntetett meg Oroszország-szerte. Ennek nyomán az étteremlánc felújításra  öt éttermét zárta be Szentpétervárott, kettőt Moszkvában, kettőt Moszkva környékén, kettőt Jekatyerinburgban, és további hetet az ország többi részén.

Arkadij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes azt mondta, az orosz hatóságok nem tervezik, hogy országszerte lelőjék az üzletláncot.

Egyáltalán szó sincs arról, hogy bezáratnánk a McDonald's-ot Oroszországban.

Ezt akkor mondta, mikor az ellenőrzés elindult. De nevük elhallgatását kérő üzletemberek úgy vélik, az ellenőrzés az ukrán konfliktus miatti romló nyugati kapcsolatoknak köszönhető. Olga Golodec (szintén) miniszterelnök-helyettes azt közölte, hogy nincs terv arra, hogy az üzletlánc összes éttermét ellenőrizzék. Szerinte a lezajlott vizsgálatok az általános eljárás részét képezték, és a bezárások a higiénés-járványügyi szabálysértésekkel függnek össze.

Hasonlóan pedáns vizsgálatokat élveznek az illiberális demokráciák más kiszemeltjei is. A haverokkal viszont elnézőek.

Néhány McDonald's pedig az áruhiány miatt húzta le a rolót, mert Oroszország egy éves behozatali tilalmat rendelt el a húsra, halra, tejtermékekre, gyümölcsökre és zöldségekre, amik az USA-ból, Kanadából, Ausztráliából, Norvégiából és az EU-ból érkeznek.

A Meki 435 éttermet üzemeltet Oroszország 85 városában, ezáltal az ország az étteremlánc 7 legnagyobb piaca közé tartozik. Oroszországban 37 ezer embert foglalkoztatnak, és naponta több, mint egymillió vásárlót szolgálnak ki.

Forrás: ITAR-TASSZ

Szólj hozzá

gazdaság oroszország