2014. aug 19.

Levágott birkafejet tettek a szibériai aktivista ajtaja elé

írta: új nickkkk
Levágott birkafejet tettek a szibériai aktivista ajtaja elé

sziberia.jpg

Egy levágott birkafejet találtak egy szibériai aktivista ajtaja előtt, aki azzal bosszantotta fel a helyi hatóságokat, hogy az orosz alkotmány védelmében kampányolt. Az alkotmány első törvénycike a föderalizmust védi.

Alexej Baranov novoszibirszki aktivista múlt héten kapta a birkafejet, közvetlenül a Menet az Alkotmányos Rend Sérthetetlenségéért rendezvény után.

A kormánypártinak tűnő megmozdulás valójában a kormány ukrán-politikájában lévő ellentmondásra igyekezett felhívni a figyelmet. A szervezők hangsúlyozták, hogy a Kreml föderatív berendezkedést sürget Ukrajnában, ahol az oroszbarát tüntetőket egy véres háborúba tolták. A tüntetésen Oroszország föderatív természetetét ünnepelték, és ezen felbuzdulva Szibériának nagyobb autonómiát kívántak.

A menet szervezője a novoszibirszki művész, Artyom Loskutov volt, aki már korábban is kitüntette magát a hatóság figyelmével. Egyik hírhedt plakátkampánya volt, mikor "Mutasd Szibériát Moszkvának" felirattal Nyugat-Szibéria térképét ragasztgatták. Nyugat-Szibéria térképe pénisz formájú.

De ezúttal nem Loskutovon csattant az ostor. Alexej Baranovot ébresztő levágott birkafej véget vetett a mókának: a következő tüntetésen már csak 15-en voltak. A hatóságok más eszközt is bevetettek: hosszas kihallgatások, fenyegetések, hogy drogcsempészetet bizonyítanak rájuk, ha nem hagyják abba a kampányukat. A rendőrség azt gyanítja, Ukrajna pénzeli a csoportot.

Forrás: themoscowtimes.com

Szólj hozzá

fenyegetés oroszország szibéria aktivista