2014. sze 15.

Több száz drogfüggő szökött el a rehabról

írta: új nickkkk
Több száz drogfüggő szökött el a rehabról

vitenamrehab.jpg

Több, mint négyszáz drogfüggő szökött meg egy vietnami drogelvonóról, ahol kötelező kezelésen kellett részt venniük.

A fogva tartottak a Vietnam északkeleti részén lévő Haiphong kikötővároshoz tartozó rehabról szöktek meg. Az intézet kliensei botokat ragadtak, amikkel az őröket megfélemlítették, és az ajtókat áttörve jutottak ki a létesítményből.

A rendőrség néhány függőt a lakásában talált meg, nagyjából 30 pedig önként visszament. A még szökésben lévőket a rendőrség tovább keresi. A kommunista kormány kötelezően írta elő a kezelési programot az ország felbecsült 140 ezer drogfüggőjének.

A mostani "rehablázadás" amiatt tört ki, hogy három évvel meghosszabbították a rehabilitációs programot. Nem most szöktek meg először tömegével: 2010-ben és 2012-ben is volt már hasonló.

Az ENSZ szakértői korábban már elmarasztalták a vietnami elvonókat, és azt javasolták, hogy zárják be őket. A Human Rights Watch szerint ezek a központok egyszerű munkatáborok, ahol a lakók nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást sem és sokszor fizikai erőszaknak teszik ki őket.

Az elvonóra kerülő függők nem bűncselekményt követően kerülnek be a programba, hanem a családjuk, vagy a helyi hatóságok küldik.

Forrás: thestar.com

Szólj hozzá

drog lázadás vietnam